1 Martie- Primăvară și Iubire!

1 Martie- Primăvară și Iubire!

 In această frumoasă zi , Nostalgy Taraf&Band vă dorește o primavară plină de bucurie și dragoste. 

Din informatiile culese vrem să vă impărtăsim si vouă semnificatia și aparitia traditiei Mărtișorului.

In antichitate, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular al stramoșilor nostri, geto-dacii, avea doua anotimpuri: vara şi iarna. 

Mărţişorul era considerat un  talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

In ziua de 1 martiemărţisorul se dăruia copiilor si tinerilor înainte de a răsări soarele.

 Acest mărţişor, sau şnur,  alcătuit din două fire de lână răsucite,  colorate in alb şi roşu, sau în alb şi negru,  reprezintă unitatea contrariilor:  vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

Şnurul se lega la mână, sau se purta în piept. El se poartă de la 1 martie  până când se arătă  semnele de biruinţă ale primăverii: aparitia ghioceilor,  sunetul cucului cântând, înflorirea copacilor de cireş, apariţia berzelor sau rândunelelor.

Atunci, mărţisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: “Ia-mi negreţele şi da-mi albeţele”.

 

VOI V-AȚI ALES  "BABELE"?

Se spune ca pe 1 Martie oamenii trebuie să-şi alegă câte o zi din aşa-zisele "Zilele Babelor", care le arătă cum va fi viaţa lor în acel an.

 “Baba” de obicei se alege în funcție de ziua de naștere. De exemplu, dacă ești născut în ziua de 10 se face calculul 1+0=1, iar ziua aleasă va fi 1 Martie.

 

Puteti încerca si voi să vă  bucuraţi de aceste tradiţii frumoase, să daruiţi celor dragi un mărţisor si odata cu el dragoste si bucurie.